Oergezellige Lengelse Kermis 2023

Albert Peters kermiskoning en Mathy Heering fladderkoning in Lengel

Ook dit jaar kunnen we met zeer veel voldoening terugkijken op de laatste kermis van de Achterhoek, de zgn. Vliegenkermis in Lengel. Vele bezoekers wisten de weg naar Lengel te vinden.

 

Op zaterdagavond was het al vroeg gezellig in de schutterstent. Dweilorkest de Wiksbössels!  zorgde met haar opwindende klanken voor de juiste opwarming. Terwijl de tent langzaam maar zeker vol liep, konden de vele bezoekers al genieten van de top DJ Elmo, die dit heer het geheel aan elkaar praatte. Een van de hoogtepunten deze kermiszaterdagavond was het knallende optreden van de Paloma’s. Van heinde en verre waren er fans aanwezig. Het dak ging er nog net niet af en de sfeer was uitgelaten. Na ruim anderhalf uur ging de band tevreden huiswaarts. Ondertussen werd het podium gereed gemaakt voor een spetterend optreden van Otto Wunderbar, die voor een nog jolige sfeer in tent zorgde. Als afsluiter van de avond stond de Sfeermakers op het podium. Ook zij kregen het talrijke aanwezige publiek razend enthousiast.  Met name de jongere bezoekers maakten er een mooi feest van. Na afloop was de organisatie, met behulp van vele vrijwilligers nog druk om de feesttent weer in orde te brengen voor het koffieconcert op de zondagmorgen met medewerking van de Zuid-Limburgse TOP band ‘Wir sind Spitze”. De ruim 300 bezoekers, aan lange tafels verwelkomt en verzorgd, met een lekker ontbijt werden verrast door accordeonist Giovanni die met zijn gezellige tonen het publiek prima wist te vermaken.  Klokslag 11.00 uur begon “Wir Sind Spitze” aan hun set van ruim anderhalf uur aan een stuk. Vanaf de eerste tonen stonden de mensen op de banken. Wat een megasfeer was er in de kermistent. Dit hadden ze in Lengel nog nooit meegemaakt en het publiek overtrof alle verwachtingen van de band, die met vuur en krachtige blaasinstrumenten een meer dan prachtige show afleverde. Wat een feest!

 

Het middagprogramma stond in het teken van de rondgang door Lengel en ’s-Heerenberg-Oost. De weergoden waren ons goedgezind en dus stond Schutterij Wilhelmina uit Azewijn samen met Schutterij St. Antonius aangetreden. Heel verrassend was ook, dat de leden van “Wir Sind Spitze” zich aansloten bij de optocht en met hun aanstekelijke tonen het langs de route aanwezige publiek verbaasde. De traditionele vendelhulde werd in ontvangst genomen door de aanwezige konings- en keizersparen en burgemeester de heer Harry de Vries.

 

Aangekomen in de schutterstent sprak namens het bestuur secretaris Ruud Tousain de aanwezigen toe, waarna onze burgemeester de Lengelse Kermis 2021 officieel opende. Livemuziek van topband Cabrio zorgde tot in de vroege avond voor een opperbeste stemming.

 

Maandagmorgen werd traditioneel het Kermiskoningspaar Maikel en Patricia Arts en ook het keizerspaar Marco en Inge Gunsing door het tamboerkorps en schutterij opgehaald. Na de vendelhulde, koffie en broodjes, vertrok het gezelschap naar de Schutterstent. Inmiddels was het schietterrein al in gereedheid gebracht en nam het Koningsschieten een aanvang. Na 193 schoten lukte het Albert Peters om de romp naar beneden te halen. Hij koos zijn vrouw Irene als Koningin. De hals was een prooi voor Ronald Tousain, de linkervleugel werd er door Mathy Heering afgeschoten, de rechtervleugel ging na Mark Römer en de staart was met welgemikt schot ook voor Mathy Heering.

 

Bij het vogelschieten voor dames wist ons jeugdlid Ricky Joling het winnende schot te lossen de hals was voor Irene peters en de staart voor Jeane krijgsman.

 

In de schutterstent had toporkest Kaliber inmiddels het podium betreden. De vele aanwezigen werden getrakteerd op een spektakel van jewelste. Dat ook de kermismaandag nog steeds een familie- en vrienden dag is, bleek wel uit de vele aanwezigen. Een volle tent en daarmee werd de maandagmiddag er een om niet snel te vergeten.

 

Dinsdagmorgen werden de leden van Schutterij getrakteerd op een ontbijt en enkele consumpties door onze nieuwe kermiskoning Albert en Keizer, waarna tijdens het traditionele appèl, afgenomen door onze Commandant Ronald Tousain, diverse leden op hun onvolmakelijkheden werden aangesproken.  Officier Raymond Giesen werd gepromoveerd tot 1e luitenant vanwege vele verdiensten voor de schutterij, terwijl Mike Schenning het gouden koord voor 10 jarig lidmaatschap van het tamboerkorps in ontvangst mocht nemen.

 

Het fladderschieten werd een prooi voor Mathy Heering. Hij bleek uiteindelijk het koelst en wist met een gemikt schot het winnende blokje er af te schieten, de 2e prijs Ronald Tousain de 3e prijs voor Ruud Tousain 4e prijs voor Floris Heering en de 5e prijs voor Marco Gunsing. Voor de kermisdinsdagmiddag  had het bestuur dit keer gekozen voor een live cooking event. Voor een vast bedrag konden de aanwezigen genieten van uitgebreid buffet, met vele bereidde producten, waarbij ook de genoten drankjes waren inbegrepen. Ruim 100 personen maakte gebruik van dit concept, waarvan het bestuur dat het langzaam maar zeker  een voorzichtig succes is en zeker potentie in zich heeft. DJ Niels zorgde met zijn muzikale tonen voor de nodige gezelligheid in de tent.  De bezoekers werden ook nog verrast met een spetterend optreden van Bob Visser, een van de twee Sfeermakers, die het aanwezige publiek op de banken kreeg.

 

De trekking van de kermisloterij heeft op zaterdag 28 oktober plaatsgevonden. De uitslag is te vinden op www.kermisinlengel.nl of www.st-antonius-lengel.nl. U kunt u gewonnen prijzen afhalen bij onze penningmeester Rob Krijgsman, Oude Kapelstraat 1, 7044 AV LENGEL. Graag even vooraf bellen met 06-25455054

 

 

Het bestuur kan terugkijken op een oergezellige en zeer geslaagde Lengelse Kermis zonder noemenswaardige incidenten. Zij danken iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd in welke vorm dan ook. Tot volgend jaar.